Vierailimme Pallivahan syntysijoilla – tältä näyttää Dick’s Breweryn tehtaalla Tuusulassa!

Tiesitkö, että melkein kaikki Dick Johnsonin omat tuotteet valmistetaan kotimaisena käsityönä Tuusulassa?

Kävimme kyselemässä kuulumisia tehtaaltamme, jolle on myönnetty äärimmäisen tiukat ECOCERT- ja COSMOS -sertifikaatit merkkinä laadukkaasta luonnonkosmetiikan tuotannosta.

 

Tuusulan Amerintiellä sijaitsee Nordic BioCosmetic Production Oy  -tehdas, jonka osaomistaja on itse Dick Johnson: käytämmekin itse tehtaasta nimeä Dick’s Brewery. Täältä tulevat kaikki klassikot kuten Pallivaha ja God Spray, mutta samalla tehtaan kemistit kehittelevät ja testaavat uusia reseptejä tuotantoa varten. Kotimaisen luonnonkosmetiikan kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi, mutta lopputulokset puhuvat puolestaan.

Tehtaanjohtaja Kirsi Kettusen mukaan suomalaisen luonnonkosmetiikan tulevaisuus on kirkas ja kysyntää riittää.  

– Suomessa yhdessä asiakkaan kanssa kehitetyt reseptit sekä pohjoismaiset raaka-aineet kiehtovat niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin asiakkaitamme.

Tehtaan varastosta löytyy kanisteri- ja tynnyrikaupalla erilaisia öljyjä, joista valmistetaan esimerkiksi hajuvesiä tai ihonhoitotuotteita.

Ideasta kohti reseptiä

Uuden tuotteen matka alkaa aina laboratoriosta, jossa kehitetään tuotteen resepti. Tuotekehittäjä Jenni Rönkä luo asiakkaan toiveisiin perustuen alustavan reseptin sekä valikoi siihen käytettävät raaka-aineet. Luonnonkosmetiikkaa kehittäessä raaka-aineiden puhtaus ja alkuperä ovat todella tärkeitä, ja esimerkiksi reseptiin käytettyjen raaka-aineiden alkuperän todentaminen on suuressa osassa tuotekehitystä.

– Dokumentointi vie ehkä suurimman osan ajastani, Rönkä pohdiskelee.

Tuotekehityksen kovia sanoja ovat viime aikoina Röngän mukaan olleet esimerkiksi shampoot, hoitoaineet, rasvat, seerumit, kasvovedet ja kasvoöljyt. Miellyttävän tuoksun, rakenteen ja vaikutuksen lisäksi tuoteturvallisuus on tärkeä osa uuden tuotteen kehittämistä: oikean reseptin löydyttyä sen kestävyyttä testataan kattavasti esimerkiksi erilaisilla säilyvyystesteillä ja mikrobikokeilla.

Tuotekehittäjä Jenni Rönkä kertoo, että dokumentointi on aikaa vievin osuus luomukosmetiikan valmistamisessa.

Seuraavaksi vuorossa on koe-erien valmistaminen. Tuotekehittäjän ehdottamalla reseptillä laborantti valmistaa pienen testierän, jonka ominaisuuksia tutkitaan tarkasti. Tämän perusteella reseptiä hiotaan ja kehitetään haluttuun suuntaan, jos esimerkiksi paperilla hyvältä kuulostaneet raaka-aineet tuottavat yhdessä valmiiseen tuotteeseen epämiellyttävän tuoksun tai vääränlaisen rakenteen.

– Osa tuotteista toimii teoriassa, mutta ei lainkaan käytännössä, kertoo laborantti Irina Närvänen

Laborantin mukaan tuotteen alustava resepti kokee yleensä merkittäviä muutoksia tuotekehityksen aikana. Tehtaan laborantit tekevät vuoroviikoin tuotekehitystä ja laadunvalvontaa, jotta laatu pysyy tasaisena. Helpoimmillaan sekoittamista vaativan tuotteen testierä syntyy hetkessä, mutta keittämistä vaativat tuotteet vaativat pitkää tarkkailua ja seurantaa.

Laborantti Irina Närvänen kertoo, että joskus paperilla hyvältä kuulostanut resepti ei toimi lainkaan käytönnössä.

Samalla kertaa tehdään yleensä useampi eri versio, joista paras pääsee jatkoon.

– Yhdestä tuotteesta voi olla kerralla tehtynä kymmenestä kahteenkymmentä eri versiota, Närvänen kuvailee.

Kun resepti on viilattu kohdilleen, seuraa testausten sarja. Tuotteisiin lisättyjen mikrobien vähenemistä tarkkaillaan kuukauden ajan, joka kertoo tuotteessa olevien säilöntäaineiden toimivuudesta. Jokaisesta valmiista tuote-erästä otetaan näytteet talteen, jotta mahdollisten ongelmien tai virhe-erien paikantaminen on helppoa ja nopeaa.

Laadukkaat raaka-aineet menestyksen avaimina

Tehtaan käyttämien raaka-aineiden hankinnasta vastaa ostaja Aleksi Rönkä. Jatkuva tuotanto vaatii tasaista raaka-aineiden tilaamista ja organisointia. Röngän mukaan erilaiset öljyt ovat kaikista tärkein aine kosmetiikan valmistamisessa.

– Auringonkukkaöljy, sheavoi ja manteliöljy ovat sellaisia, joita voi helposti ostaa lavallisen tai kontillisen kerrallaan.

Ostaja Aleksi Rönkä esittelee valtavaa kattilaa, jossa Dick Johnsonin Pallivaha keitetään ja kuohkeutetaan.

Röngän mukaan erityisesti auringonkukkaöljyä menee miltei kaikkeen öljyä sisältävään kosmetiikkaan, ja tehdas tilaakin sitä 900 kilon konteissa yhden tai kahden kuukauden välein. Dick Johnsonin suosituimpiin tuotteisiin kuuluvan Snake Oilin raaka-aineisiin lukeutuvat argan- jojoba- ja manteliöljyt ovat myös ostajan hankintalistan kärkituotteita. Myös Pallivahaan menevää sheavoitakin saa tilata useaan otteeseen.

Hankintaketjuissa suositaan kotimaisia ja luotettavia yhteistyökumppaneita, vaikka eksoottiset raaka-aineet usein tulevatkin ulkomailta. Suosituin kotimaassa valmistettu raaka-aine on koivunmahla.

Tuotantolinjalla pannaan homma pakettiin

Kun resepti on hiottu, oikeat raaka-aineet etsitty ja asianmukaiset testit tehty, voidaan siirtyä tekemään tuotetta isommassa mittakaavassa. Jokainen tuote vaatii omanlaisensa keinot: esimerkiksi monikäyttöinen Pallivaha saa kuohkeutensa ja rakenteensa erityisvalmisteisessa suuressa kattilassa, jossa sheavoi sekoitetaan. Valmis seos pursotetaan purkkeihin, joihin kone lyö etiketit ja leimat päälle.

Snake Balm -partavahan pahvilaatikot odottelevat juuri eilen valmistuneen tuote-erän pakkaamista.

Tuotannon työpäällikkö Katri Kivimäki kertoo, että laadukkaan kosmetiikan tuotannossa on monia liikkuvia palasia. Hänen vastuullaan on järjestää tuotantolinjat niin, että tuotanto ja pakkaus sujuvat saumattomasti. Jokaisesta työn alla olevasta tuotteesta tehdään myös työkortti, josta ilmenevät valmistuksen aikataulut, erän suuruus ja muut yksityiskohdat. Juuri eilen on valmistunut jättimäinen erä Dick Johnsonin Snake Balm -partavahaa.

Työpäällikön mukaan tuotantoketjun järjestämisessä on kyse prosessin optimoinnista ja tarkasta suunnittelusta. Esimerkiksi Dick Johnsonin käyttämät uudenlaiset pahvipakkaukset saavat kiitosta.

– Naksauttamalla aukeavat kotelot ovat suosikkejani, sillä taiteltavat kotelot vievät paljon aikaa muulta työltä, kertoo Kivimäki.

Tuotantolinjaston optimointi lähtee usein pienistä asioista. Tuotannon työpäällikön Katri Kivimäen mukaan napsauttamalla aukeavat ja taittelua vaatimattomat pakkaukset säästävät valtavasti aikaa.

Myös erilaiset tuubeihin pakatut voiteet ja seerumit saavat kiitosta, sillä tuubitus on nopeatempoista hommaa, jolla saadaan suuriakin volyymeja aikaan nopeasti.

Linjalla tehtaan logistiikka- ja varastovastaava Micke Lindqvist hienosäätääkin juuri tuubien pakkauskonetta toimintakuntoon. Tämän päivän ohjelmassa on kasvovoiteiden pakkaaminen. Itse puhdistusaine on keitetty aiemmin tänään, ja nyt seuraa seoksen siirtäminen pakkauskoneeseen, joka pursottaa aineen tuubeihin ja sulkee putkiloiden päät. Myyntivalmis putkilo lennähtää koneen päästä ulos koriin.

– Homma sujuu kuin Strömsössä, paitsi pihasaunaa ei aleta rakentamaan, Lindqvist naurahtaa.

Logistiikka- ja varastovastaava Micke Lindqvist hienosäätää tuubituskonetta kasvovoiteiden pakkausta varten.

Tehtaalla on yhteensä viisi tuotantolinjaa, joista jokainen voi täydellä kapasiteetilla tuottaa noin 2000-5000 tuotetta päivässä, riippuen tuotekohtaisista eroista. Työpäällikön mukaan esimerkiksi Dick Johnsonin Snake Balm -partavaha vaatii enemmän työvaiheita kuin vaikkapa Pallivaha, sillä valmiiin partavahan annetaan jäähtyä muotoonsa purkkiin pursotuksen jälkeen ennen kannen ja leimojen lyömistä.

Pallivahan purkituskone pursottaa valmiin voiteen purkkeihin, sulkee kannen sekä lyö päälle tarran ja leimat.

Kiirettä pitää niin laboratoriossa, tuotantolinjalla kuin pakkauksen puolellakin: tehdas tekee täydellä volyymillä tilauksia ja määrät kasvavat koko ajan. Tehtaanjohtaja Kirsi Kettunen kertoo, että pian avautuva uusi tuotantolinja kohottaa kapasiteettia entisestään.

– Nykyiset linjat tekevät noin 3000-5000 tuotetta päivässä, mutta uusi linjamme voi tehdä jopa 5000-9000 tuotetta samassa ajassa.

 

Teksti: Teemu Peltoniemi

Kuvat: Petri Huhtinen

Heräsikö jutusta palautetta tai uusia jutun arvoisia ideoita? Voit laittaa ne suoraan Dick Johnsonin omalle toimittajalle Teemulle osoitteeseen teemu.peltoniemi(at)roguestock.fi

Keskustelua aiheesta

Kommentoi

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.