NUORI, HALUATKO JULKKIKSEKSI? OLET HULLU!

Nuoruudessani julkisuuteen päätyneet tai päässeet henkilöt olivat raivanneet tiensä sinne kovan työn avulla. Laulajat, muusikot, poliitikot, uutisankkurit, näyttelijät ja jotkut valikoidut juontajat nauttivat julkkiksen statusta. Koko kansan kasvoiksi he olivat päätyneet työnsä, eivät reality-sarjojen tai sosiaalisen media kautta.

”Stop making stupid people famous.” Törmäsin taannoin kyseisen tekstin sisältävään meemiin internetin kuvavirrassa. Yksinkertainen ajatus, jonka toteuttaminen tuntuu päivä päivältä vaikeammalta. Me, ja tässä kohtaa tarkoitan meitä kaikkia mediaa kuluttavia ihmisiä, olemme kaikki kollektiivisesti vastuussa siitä, millaisia ihmisiä päätyy julkisuuden valokeilaan. Yhtäältä valitamme ja kysymme ”miksi?”, kun iltapäivälehdistö nostaa otsikoihin tissi- ja persekuviaan sosiaaliseen mediaan julkaisevia yhden lyönnin ihmeitä, kun samalla klikkaamme auki seuraavan ”katso paljastavat kuvat!” -otsikolla varustetun jutun. Ketä siis syyttää ”turhakkeiden” 15 minuutista parrasvaloissa? Mediaa, lukijoita vai kuvia julkaisevia ihmisiä?

Milleniaalit elävät internetissä. He ovat kasvaneet sosiaalisen median parissa, joten heille siitä on tullut enemmän kuin pelkkä tapa kommunikoida vanhojen opiskelija- tai armeijakavereiden kanssa. Somessa vietetään iso osa päivästä. Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat ja YouTube vievät mukanaan, ja ne toimivat myös ponnahduslautana julkisuuteen, josta tullut monien nuorten tavoittelema tila. Samalla kun sosiaalinen media ja sen mahdollistama julkisuus on kaikkien ulottuvilla, kynnys huomatuksi tulemiseen kasvaa. Panokset kovenevat. Enemmän paljasta pintaa, enemmän rohkeampia lausuntoja, enemmän kaikkea. Ollaan julkkiksia ilman todellista kompetenssia. Famous for being famous.

Harva nuori, joka ajattelee julkkiksen statuksen olevan tavoiteltava tila, mahdollisesti jopa ura, tulee kuitenkaan ajatelleeksi, kuinka raadollista elämä valokeilassa on. Kun vielä 10-15 vuotta sitten julkisuuden henkilö saattoi tötöiltyään päätyä päiväksi tai kahdeksi Seiskan tai Hymyn juorupalstalle, vuonna 2017 mokailijat revitään kappaleiksi kaikissa mahdollisissa sosiaalisen median kanavissa.

Nuori, varaudu siihen, että mikäli sanot tai teet jotain konsensuksesta poikkeavaa, tahallisesti tai tahattomasti, saat kimppuusi kaikki mahdolliset tahot: toinen toistaan kirkasotsaisemmat social justice warriorit, vauva.fi-sivuston ja anonyymit Jodelin käyttäjät, jotka kaikki lynkkaavat sinut ennen kuin ehdit sanoa ”anteeksi”. Sillä internet, tai oikeammin sosiaalinen media, on tuomari, lautamiehet ja lynkkausjoukot.

Mokaat kerran, menetät kaiken. Ja jos tämä sama kultainen sääntö tölväisee ihmisiä, jotka ovat rakentaneet uraansa, siis oikeaa uraansa esimerkiksi näyttelijänä, laulajana tai poliitikkona, vuosikausia pieteetillä, vielä enemmän se murjoo Big Brother - ja Paratiisihotelli-tähdenlentoja. Julkisuudessa oleminen on tänä päivänä nuorallatanssimista kieli keskellä suuta, sillä kuten olemme nähneet, kaikki suuttuvat kaikesta, joten vain ani harva julkkis poistuu estradilta ehjin nahoin.

Harva tulee myöskään ajatelleeksi sitä, että internet ei unohda koskaan. Möhlit, se kaivetaan esiin tasaisin väliajoin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun sanot tai teet jotain, mikä ei jotakuta miellytä ja siitä nostetaan haloo joko juorulehdistön tai yleisön toimesta. Neuvo: pidä mielipiteesi itselläsi, keskity vain omaan osaamisalueeseesi. Oli se sitten näytteleminen tai musiikin esittäminen. Näin pääset helpoimmalla.

Mikäli julkkiksena oleminen kiinnostaa edelleen, ensimmäisenä kannattaa opetella oikeaoppinen tapa pyytää anteeksi. Ehdottomasti älä ainakaan jossittele. Älä totea ”jos olen loukannut”. Kaivat itsellesi kuoppaa. Pyydä anteeksi, mutta oikealla tavalla, jotta kaikki sijaisloukkaantujista lähtien ovat tyytyväisiä. Kuinka se tapahtuu, on täysi mysteeri. Onnea matkaan sen selvittämisessä.

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.